16 Nisan 2024, Salı
Ana Sayfa / Genel / Drone kaydı nasıl yapılır?

Drone kaydı nasıl yapılır?

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) 23 Şuabt 2016 tarihinde yayımladığı talimat ile birlikte  23 Şubat 2016 tarihinden itibaren Türkiyedeki drone kullanıcılarının drone kayıt zorunluluğu SHGM tarafından duyuruldu.

Peki hangi şartlardaki drone’lerin kayıt yapılma zorunluluğu var?

Azami kalkış ağırlığı 0,5 kg (500 gr) ile 25 kg arasında olan tüm drone’lerin ve bunu kullanan tüm pilotların SHGM tarafından oluşturulan çevrimiçi internet Kayıt Sistemi’ne kayıtlarını yaptırmaları gerekiyor.

Tüm bu yazılanları okuduktan sonra birazcık bilgi edindiğimizi varsayarak; peki, şimdi drone kayıt işlemini nasıl yacağız? Gerekli olan belgeler nelerdir? Sırasıyla bunları maddeler halinde sıralayacağız.

1. Drone Kayıt Sistemi Adresi Nedir? Nasıl Girilir?

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı İnsansız Hava Aracı Kayıt Sistemi internet sitesine http://iha.shgm.gov.tr/index.html adresinden ulaşabilirsiniz.

 

2. Hesap Oluşturma

Bu ekrandan Hesap Oluştur botuna tıklanır.Açılacak olan yeni pencerede sizden istenen “T.C Kimlik Numarası“, “Ad”, “Soyad“, “Doğum Tarihi“, “Cep Telefonu“, “E-posta” bilgileri doldurulur.

 

3. Kişisel Bilgileri Girmek

E-posta hesabınıza gelen doğrulama linkine tıklayın. Ardından sitede yer alan Hesabım başlığında yer alan Kişisel Bilgilerim bölümündeki “T.C Kimilik No“, “Ad“, “Soyad“, “İkametgah“, “Adli Sicil Kaydı” (18 yaşından büyükler için), “Fotoğraf“, “Muvafakat Belgesi” (18 yaşından küçükseniz veliniz tarafından noter onaylı ) vb gibi bilgileri girin.

 

4. Drone Bilgilerini Ekleme

Kişisel bilgilerinizi sisteme girdikten sonra, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü İHA kayıt sistemi pilotluk başvurusu bilgilerinizi inceleyip onaylama işlemine tabi utuyor (Onaylanma süreci için net bir zaman verilmiyor 3 günde bekleyebilirsiniz 1 hafta da). Onaylama işlemi sağlandıktan sonra drone bilgilerini ve sertifika bilgilerinizi giriyor ve ekleyeceğiniz drone ait 3 adet fotoğrafı sisteme ekliyorsunuz.

 

5. Satma/Hurdaya Çıkarma

Kullanıcı, drone’unu satmak ister veyahut hurdaya çıkartmak isterse şayet form’a satacağı kişinin T.C kimlik numarasını yazması gerekiyor. Alıcının onaylaması ardından hava aracı/drone, alıcının hesabına geçiyor.

 

6. Drone Plakası Alma

Uzmanın, kullanıcıyı bilgilerini inceleyip, onaylanmasının ardından kullanıcıya dorne için bir plaka tahsis ediliyor. Örneğin; Plaka : TR-İHA05200052 ( TR : Türkiye , İHA0 : Kategorisi , 52 : İli , 00052 Plaka kodu )

İlginizi Çekebilir

Pilli Sinek yayında!

Merhabalar, Bu yazıyı okuyorsanız eğer Pilli Sinek faaliyete geçmiş ve yayın hayatına başladığı öğrenmiş bulunmaktasınız. …

5 yorum

  1. Gerçekten güzel bir açıklama olmuş, bilmeyenler için özellikle de benim için ?

  2. Rıfkı 2r ile

    Eyvallah hocam güzel ve faydalı bir makale olmuş.

  3. Teşekkürler, güzel bir site yapmışsınız. umarım devam eder bu şekilde.

  4. Güzel bilgi. Öncedn araştırıp bakmak isteyenler için faydalı bilgiler içeriyor.

  5. Teşekkürler bu faydalı bilgi için.

Bir cevap yazın