28 Mart 2024, Perşembe
Ana Sayfa / Haberler / Austrian Airlines uçakları drone otonom sistemleri ile kontrol etmeye başladı

Austrian Airlines uçakları drone otonom sistemleri ile kontrol etmeye başladı

Avusturya’nın hava yolları şirketi olan Austrian Airlines, uçaklarının yapısal denetimleri için drone kullanımını test etmeye başladı.

Austrian Airlines, uçaklarının yapısal sorunları ve boya hasarlarını tespit etmek için drone kullanmaya başladı. Şu an test aşamasında olan çalışma başarılı olursa, Austrian Airlines bundan sonra uçaklarının dış yapı denetimlerini dronelar aracılığıyla yapacak.

Austrian Airlines’ın Viyana’da bir hangarda gerçekleştirdiği testlerde, drone aracılığıyla uçakların dış yüzeyinin yapısal sorunları ve boya hasarları tespit ediliyor. Uçakların etrafında uçurulan drone, uçağın dış yüzeyinin yüksek çözünürlüklü görüntülerini çekiyor. Bir saat süren görüntülerin alınması işleminin ardından, toplanan veriler özel bir yazılım aracılığıyla bir saat içinde analiz ediliyor. Analiz işleminden sonra sonuçlar, detaylı olarak incelenecek sorunlar ortaya çıkarılıyor.

Austrian Airlines teknisyenleri, drone tarafından alınan görüntüleri bir tablet aracılığıyla daha detaylı inceleyebiliyor, gerekirse bakım ekipleri için detayları raporlar çıkarabiliyorlar. Şirket, inceleme işlemlerinin dronelar ile yapılmasına rağmen değerlendirmelerin sertifikalı uçak personelleri tarafından yapıldığını belirtti.

Avusturyalı hava yolu şirketi, drone kullanarak yaptığı bu çalışma ile beraber sistem teknisyenlerinin iş yükünü azaltmayı amaçlıyor. Sistem teknisyenleri tarafından 4 ile 10 saat arasında yapılabilen bu çalışma, drone aracılığıyla 2 saate düşürülmüş oluyor.

Austrian Airlines, dronelar aracılığıyla yaptıkları çalışmaları, yolcuların herhangi bir riske girmemesi için özerk uçuşlar gerçekleştiren 36 Airbus A320 üzerinde gerçekleştiriyor. Testler başarılı devam ederse çalışma bir 17 Embraer uçağı üzerinde de denenmeye başlanacak.

Dronelarla yapılan bu inceleme çalışmaları ilk defa Austrian Airlines tarafından yapılmıyor. Daha önce İngiltere merkezli easyJet firması da benzer bir sistem üzerinde çalışmalar yaptı. Airbus firması da robotların içerisinde olacağı bir “Geleceğin Hangarı” isimli bir girişimi açıklamıştı.

 

İlginizi Çekebilir

DJI Mavic Mini mi geliyor?

DJI bir süre önce FPV modeli ile yarış drone modelini duyurmasının ardından 500gr altında ürettiği Mavic …

Bir cevap yazın