19 Nisan 2024, Cuma
Ana Sayfa / Haberler / “Drone” kelimesine türkçe karşılık bulundu

“Drone” kelimesine türkçe karşılık bulundu

Uzun zamandır drone kelimesine türkçe karşılık arayan TDK, Waffle’a “Meyveli Kaktöş” ismini bulduğu gibi drone kelimesine de bir isim buldu.

uçangöz

TDK, son zamanlarda internet sitesi üzerinde oylama başlatarak drone kelimesine alternatif olarak dilimizde yer alacak  ve drone yerine kullanılacak 5 seçenek sunmuştu. Nihayet başlar göğe erdi ve sonuçlar açıklandı. Artık drone kelimesi yerine kullanabileceğimiz nur topu gibi bir kelimemiz var; “uçangöz“.

Türk Dil Kurumu (TDK), ‘drone’ kelimesinin Türkçe karşılığını buldu sonunda buldu. İnternet sitesi üzerinden yapılan oylamada en çok oyu alan “uçangöz” kelimesi drone’un yerini aldı.

Listede hangi seçenekler vardı?,

TDK çok zorlanmadan drone kelimesi yerine türkçe kelime olarak kullanılabilecek 5 adet kelime belirlemiş. Bunları ise; “arıgözü”, “uçangöz”, “uçan kamera”, “uçarçeker”, “uçurgör” şeklinde açıklayarak internet sitesi üzerinde biz vatandaşlarının oylamasına sunmuş. Kurum, insansız hava aracı çeşitlerinden olup keşif, gözetleme, sağlık, ilaçlama, spor, seyahat, reklam gibi farklı alanlarda kullanılan “drone” yerine “uçangöz” belirlerken bu sonucun çıkmasının tamamen vatandaşlar olduğunu belirtti.

İlginizi Çekebilir

Drone’ların yeni korkulu rüyası: DroneGun MkIII

2018 yılının Aralık ayında İngiltere’nin başkenti Londra’daki Gatwick Havalimanıüzerinde izinsiz uçurulan drone’lar nedeniyle 36 saat boyunca …

3 yorum

  1. Acaba bu ismi ararken çok düşündüler mi ki. O kadar çok alternatif kelime üretebileceklerken. İlginç bir yaklaşım olmuş. Kişisel düşüncemi söyleyecek olursam, olmamış.

  2. Daha da ilginc bir isim yokmuymus ki. Bazen sirf isim bulmak icin isim sunuyorlarmis gibi geliyor bana.

  3. uçangöz bence gayet yerinde bur isim olmus. surekli elestiri yapmak elimize birsey katmiyor maalesef

Bir cevap yazın