19 Nisan 2024, Cuma
Ana Sayfa / Haberler / Drone savarlar işbaşında

Drone savarlar işbaşında

Her geçen gün daha da artan drone‘ler beraberinde yeni bir sorunu da beraberinde getiriyor. Güvenlik ve özellikle mahremiyet konusunda korkuları arttıran droneler için, drone savarlar geliştirildi.

 

Droneler artık hayatımızın birer adım daha içerisindeler. Bunun nedeni ise kullanım alanların genişlemesi ya da sapması olarak nitelendirebilrz. Neden mi? Mesela; ilk kullanım amaçları her ne kadar askeriye içindi, fakat şimdilerde daha çok  hobi ve ticari amaçlı olarak muhakkak günlük hayatımızda sıkça kendinden söz ettiriyor çünkü artık hayatımızdalar. Hele ki şu son zamanlar da acil kurtarma, paket taşıma hatta ulaşımda dahi adı geçmeye başladı. Birde insanların alım gücü artınca, istek ve arzularına göre drone fiyatları uygun olunca, drone sayısı da haliyle artmaya başlıyor. Mesela yine buna örnek verecek olursak 2017 yılında dünya çapında tam 1 milyona yakın drone satışı gerçekleşmiş. Hepimizde biliyoruz ki bu satışlar iki buçuk (rakamla 2,5) üç (rakamla 3) kat artacak ve 2025 (ikibinyirmibeş) yılında iki buçuk (rakamla 2,5) üç (rakamla 3) milyonu görecek.

Tabi bizde dünya ülkeleri içinde olduğumuzdan Türkiye’de drone ilgi dünyadakinden az değil, hızla artıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü verilerine göre 2016 yılı ortası itibariyle Türkiye’deki drone sayısı 4 bin 100 civarındaydı. Drone kullanıcı sayısı ise yaklaşık 5 bin 600 idi. 2017 başı itibariyle açıklanan rakamlara göre ise bura sayısı hemen hemen ikiye katladı. Verilerde, kayıtlı drone sayısının 8 bin 300’ü geçtiği ve kullanıcı sayısının 11 bin 800’ü bulduğu belirtiliyor. Veriler gerçekte şaşırtıcı değil mi? Evet bence de öyle gerçekten.

Drone kontrol etmek için kullanılan kumandalar, komutları frenkanslar aracılığıyla gönderiyor. Şu anda yoğun olarak kullanılan 2 frekans bulunuyor. Bunlardan biri 2.4 Ghz, diğeri de 5.8 Ghz. Bu frekanslarla gönderilen sinyalleri bozan silahlar kaçak droneları düşürmek için en iyi yöntemlerin başında geliyor. ‘Battelle DroneDefender’ adındaki drone avcısı, frekans bozucu sinyallerle, droneların kumandayla olan iletişimleri kesiliyor. Bu sayede dronelar düşürülüyor. Battelle DroneDefender’ı daha çok hükümetler tercih ediyor.

İçlerinden hele bir tanesi var ki kendinden epeyce söz ettirecek gibi duruyor. AIRSPACE şirketinin geliştirdiği drone yakalayıcı, içlerinden en akıllısı olan. Sebebi de havandan otonom olarak kaçak dronea müdahale etmesi. Üzerinden görüntü tanıma teknolojisine sahip kameralar bulunan Airspace, bir akıllı telefon uygulamasıyla çalışıyor. Uygulamayla akıllı telefon kamerası aktif hale geliyor ve kaçak droneu görüntü içine aldığınızda Airspace otomatik olarak havalanıyor. Kaçak dronea yaklaşan Airspace, daha sonra üzerine bulunan ağı gönderiyor. Böylelikle kaçak drone yere indiriliyor.

İlginizi Çekebilir

Drone’ların yeni korkulu rüyası: DroneGun MkIII

2018 yılının Aralık ayında İngiltere’nin başkenti Londra’daki Gatwick Havalimanıüzerinde izinsiz uçurulan drone’lar nedeniyle 36 saat boyunca …

Bir cevap yazın