Skydio R1 Nereye Giderseniz Gidin O  Sizi Takip Eder.

Başlık her ne kadar komik olsa da (komik olsun diye bu şekilde yazdık zaten 🙂 ) işin aslı da aynen böyle.

Skydio R1

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde girişimci ruhuyla kurulmuş olan Skydio adlı bir şirket yapay zeka destekli bir drone üretmiş. Tabi bunlar şıp diye olan şeyler değil, bilgiler, argümanlar, AR-GE çalışmaları derken  tam 4 yıllık bir süre içerisinde çalışmalarını toparlayıp şuan ki halini oluşturan Skydio R1‘i üretmişler.

Bu drone (Skydio R1) içinde barındırdığı yapay zekayla birlikte kendi rotasını çizebiliyor ve aynı aynı zamanda her hangi bir kontrolcüye yani pilota ihtiyaç duymuyor.

Skydio R1

Skydio R1‘imiz karşısına çıkacak her türlü engellere karşı yeni bir senorya oluştura biliyor aynı zamanda gerçek zamanlı haritalandırmayla birlikte engellerden kaçabilmekle beraber yol planlamasını da yapay zeka sayesine yapabiliyor. Birazcık daha bilgi verecek olursak bu dronenin üzerinde tam tamına 13 adet kamera bulunuyor ve 4K çözünürlülükte çekim yaparken belirlenen nesneleri de takip edebiliyor. Tanıyabildiği nesneler sadece insanlar değil elbette; araçları ve ağaçları tanıyabilen bir yazılama sahip (gerçekten gelişmiş bir özellik bence). Bu arada önemli bir detay var ki bu drone de, daha çok otonom araçlarda bulunan Nvidia Jetson TX1 işlemcisine sahip.

Skydio R1

Şimdi isterseniz fiyat ve diğer komplike olmayan konulara değinelim. Drone’nin çektiği görüntülere telefonunuza/tabletinize yüklediğiniz uygulama sayesinde erişme olanağına sahip oluyorsunuz ve yine aynı zamanda dronenin iniş ve kalkış anlarına müdahalede de bulunabiliyorsunuz (Bu, dronenin sadece kendi başına uçtuğu anlamına gelmiyor sizde mobil uygulama aracılığıyla kısıtlı olsa da elle uçurabilirsiniz elbette).

Peki bu drone kaç dakika uçuyor(?) sorularına maruz kalmadan onu da yazalım 🙂 Tam dolu bir bataryayla 16 dakikalık bir uçuş yapabilirsiniz. 64 GB’lik bir belleğe sahip, 40 km hıza ulaşabiliyor. Tüm bunların yanındaysa 4K’da 30fps, 1080p’de 60fps ve 1080p’de 30fps video kaydı yapabiliyor.

Skydio R1 $2.491,00 (iki bin dörtyüz doksan bir dolar) satış fiyatına sahip ve şuanlık sadece Kanada ile ABD’de satışı yapılıyor.