25 Nisan 2024, Perşembe
Ana Sayfa / Mevzuat / Uçakta drone taşınması

Uçakta drone taşınması

Uçakta drone taşıma ile ilgili olan kural ve mevzuatlar hakkında bilmeniz gerekenler

Çoğu drone kullanıcısı (şahıslar da dahil tabi) zaruri nedenlerden dolayı kişisel ya da iş nedeniyle olsun seyahat etmek zorun kalıyorlar, günümüzde de en hızlı seyahat şekli uçakla olduğu için maalesef ki drone taşımak için zorluk çıkarılabiliyor. Bu sebebi havalimanlarında ki görevlilerin bilinçsiz olmasın ya da çok az bilgiye sahip olmasından kaynaklanıyor. Sizler için bu durumu nasıl aşabilirsiniz yapmanız gerekenler nelerdir ve mevzuatta ne şekilde yer alır onu anlatmaya çalışacağım.

Muzdarip olduğumuz bu konu hakkında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bir genelge yayınlamış ve uygulamayı da açık şekilde tarif etmiştir.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün UOD-2016/7 numaralı ve 4 Ağustos 2016 tarihli Genelge’ye göre:

  • Pilleri haricinde Droneların uçakta kabin içerisinde taşınması konusunda güvenlik açısından hiçbir engel yoktur. Yani pil haricinde drone, ister kabin içerisinde, ister bagajda taşınabilir
  • Drone LiPo pillerinin uçakta taşınabilmesi için:
    • Pil başına 100 Wh limitini aşmamaları,
    • Yedek bataryaların kısa devre yapmamak için ayrıca paketlenmesi veya koruyucu kaba konulması
    • Pillerin uçakta şarj edilmemesi

zorunludur. Bu koşulları sağlayan piller, SADECE KABİN İÇERİSİNDE taşınabilir. Uçağın bagajında taşınmaları riskli ve yasaktır.

Şimdi az öncede yukarıda da belirttiğim üzere havalimanlarında mevzuata hakim olmayan ya da çok az bir bilgiye sahip olan personellerle başa çıkabilmek adına mevzuata hakim olmanız ve mümkünse mevzuatı da yanınınızda taşımanız sizin için yararınıza olacaktır.

Uçakta drone taşıma ile ilgili Pillisinek’ten Naçizane Tavsiyeler:

  1. UOD-2016/7 numaralı ve 4 Ağustos 2016 tarihli Genelge’yi yanınızda bulundurun, çok zorlarsa görevli gösterirsiniz.
  2. Pilot olup olmadığınızı sorgulayabilir ve belki sırf bu yüzden izin vermeme cürretini gösterebilir IHA Pilotluk belgenizi (çıktı alabilirsiniz) yanınızda bulundurun.
  3. Kabinde taşınacak olan drone’nin kabinde taşınma ağırlığına ve ebatlarına dikkat edin, problem çıkarabilirler.
  4. Bagajda taşınacak olan drone için pili droneden ayırarak yanınıza alın. Yine droneye zarar gelmemesi açısından sert kapaklı çantalarda ve zarar görmeyecek şekilde paketleyin.
  5. Görevli zorluk çıkarıyorsa şayet elinizde basılı olarak taşıdığınız mevzuatı görevliye gösterin ve okutturun ve muhakkak mevzuatta bilgilere hakim olun, illaki zorluk çıkaracaklardır şayet sorun çözülmezse, havayolu şirketinin görevlisiyle görüşüp gerekli mevzuatı aktararak elinizde basılı olarak bulunan mevzuatı gösterip okutun.
  6. Oldu ki uçağa alınmadınız, o zaman hemen bir tutanak tutturun, Tutanak Dronenin uçağa alınmadıklarını belirten bir tutanak olmalıdır. Bu neden önemli? Masraflarınız ve bilet paranızı almak için hak talebinde bulunacağınızı belirtecektir.

Bir cevap yazın