26 Nisan 2024, Cuma
Ana Sayfa / Haberler / Yeni yılda paketler drone ile havada uçacak

Yeni yılda paketler drone ile havada uçacak

Artık kargolar yeni yılda drone ile teslim edilecek.

Yeni yılda ulaşımın zor, trafiğin ise yoğun olduğu ortamlarda Türk kargocular artık ürünleri droneler aracılığıyla teslimat adresine ulaştıracaklar.PTT, drone ile kargo dağıtımında ilk adımı atarken ardından MNG ve Aras Kargo da drone ile kargo dağıtımını gündemine aldı.

Artık yeni yılda Türkiye’de kargo dağıtımında yepyeni bir dönem başlıyor; Drone ile teslimat.,

Başta PTT olmak üzere Aras kargo ve diğer firmalar drone ile taşımacılık yapmaya hazırlanıyor. Bunların başında da ilk olarak PTT geliyor (bkz: PTT, 2018 yılında drone’la teslimat yapacak!). Hepimizin malumu olduğu üzere İstanbul’da trafik, Karadeniz bölgesinde dağ engeli derken firmalar buralarda dağıtım yaparken hem kargolar geç yerine ulaşıyor hemde maaliyet olarak büyük bir külfet niteliğindeyken, drone ile taşımacılıkta bu maaliyetin güzergaha göre yüzde elli oranın düşeceği düşebileceği belirtiliyor.

Drone kullanımında taşımacılık sektörü 3. sırada yer alıyor. Amazon, UPS, DHL gibi dünya devleri birkaç yıldır bazı güzergahlarda bu araçlarla taşıma yapıyor. 2013 yılında dünyayı drone taşımacılığı ile tanıştıran Amazon, 2015 yılında ise daha teknolojik olan Prime Air modeli ile teslimat sürelerini hızlandırmıştı.

Alman kargo devi DHL de, dört yılı aşkın bir süredir kırsal ve uzak bölgeler ile trafiğin yoğun olduğu yerlerde bir teslimat seçeneği olarak Parcelcopter adı verilen droneları geliştiriyor ve test ediyor. Parcelcopter’i gerek Bavyera Alpleri’nin yüksek irtifaları ve zorlu hava koşullarında, gerekse Kuzey Denizi’ndeki Alman adalarının ücra köşelerinde tamamen otomasyonu yapılmış teslimatlar için başarıyla kullanıyor. Henüz kısmen test aşamasında olan drone ile taşımacılığın önümüzdeki yıllarda daha hızlı büyümesi bekleniyor.  Türkiye’de bu türde taşımacılık 2018 yılında daha yeni başlayacak gibi gözüküyor. Bunun en net açıklaması ise yine geçenlerde PTT Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Bozgeyik’in 2018 yılı içerisinde fiilen drone taşımacılığına başlayacaklarını söylemiş olması.

Tabi elbette her firma kafasına göre istediği yerlerde drone ile teslimat yapamayacak. İstanbul ve Karadeniz gibi bölgelerde kullanılmak istenen drone taşımacılığı belirli bir rota içersinde ya da izin verilen bölgelerde taşımacılık yapacak.

 

 

İlginizi Çekebilir

Drone’ların yeni korkulu rüyası: DroneGun MkIII

2018 yılının Aralık ayında İngiltere’nin başkenti Londra’daki Gatwick Havalimanıüzerinde izinsiz uçurulan drone’lar nedeniyle 36 saat boyunca …

Bir cevap yazın